theezakjeswijsheden

‘Today is the first day of the rest of your life.’ ‘Alles is mogelijk, als je maar durft’. Sinds het bestaan van Facebook en Instagram worden we dagelijks met inspirerende citaten om de oren geslagen. In het pre-Hyvestijdperk liep je hooguit in oma’s seniorenflat een paar spreuken tegen het lijf. In sierlijke letters stonden ze op een tegeltje geschilderd: ‘oost west, thuis best’. Of ‘zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten’. Niets tegenin te brengen toch?  Toen in de jaren 90 de meditatiecursus zijn intrede deed, kwam de spirituele spreuk ons leven binnen. In bladen als Happinez stonden ze afgedrukt, bij foto’s van een stapel stenen langs een stromend beekje. Ze werden als extraatje meegeleverd op ansichtkaarten, die mijn vriendinnen en ik elkaar op verjaardagen stuurden. Met zo’n quote toonde je aan dat je een Diepe Denker was. Zo’n kaart was het bewijs van creativiteit, goede smaak en originaliteit.

Sinds de quotes op Facebook en Instagram worden verspreid, krijgen ze een pusherig karakter. ‘Je ziet direct waar we de zelfverbeteringsfocus hebben liggen,’ schreef Jacq. Veldman in een Volkskrantartikel van afgelopen zaterdag, De ondraaglijke lichtheid van de inspirerende spreuk. ‘Voornamelijk bij het idee dat je je hele leven zelf in de hand hebt.’ Veldman noemt de spreuken ‘dwangmatig positief ingestoken zelfhulpboeken in het klein’. Maar erger nog dan de spreuken op zichzelf, meent ze, ‘zijn de mensen die ze te pas en te onpas in je gezicht gooien – en daarna wijsneuzig om zich heen kijken. (…) Met het delen van de semi-diepzinnige wijsheid wordt degene die hem deelt zélf een beetje onderdeel van die wijsheid.’

Toch vind ik het delen van deze quotes op social media nog tot daar aan toe. Wijsneuzerige Facebookvrienden of twitterende coaches  kun je immers ontvrienden. Veel erger is het, dat de spiritualiteit nu zelfs de keuken binnendringt. Het is ons anno 2017 niet meer gegund argeloos een kopje thee te zetten. Een jaar of drie geleden verschenen voor het eerst theezakjes met dwingende connotaties als ’tea for two’ of ‘even een momentje voor jezelf’ op het label. ‘Dat maak ik zelf nog wel uit,’ dacht ik woest bij het openscheuren van zo’n zakje. Op dat moment kon ik echter niet bevroeden hoe het er heden ten dage voorstaat in theezakjesland. Geen enkel zichzelf respecterend merk heeft nog een simpel papieren label aan het zakje hangen. Iedere ochtend en middag word ik getergd met wijsheden als ‘happiness lies not in the pleasure, but the joy’. Was je al niet chagrijnig, dan zakte je humeur tot een dieptepunt, omdat het theezakje je er fijntjes op wijst dat je je eigen geluk volledig zelf in de hand hebt.

Maar het aller-, allerergst vind ik nog wel de vragen die me dagelijks brutaalweg gesteld worden door een bekend theemerk dat begint met een P. Ik ben tegenwoordig al op mijn hoede bij het openen van de voorraadbus: met dichtgeknepen ogen pak ik een zakje eruit en hang dit in het kokende water. Maar helaas, tussen mijn wimpers door komt dan toch die onvermijdelijke vraag op me af. ‘Wat is je droombaan?’ ‘Als jij een glazen bol had, wat zou je daar dan graag in willen zien?’ Of, het wordt steeds gekker: ‘Wat is iets wat nog niemand van je weet?’ Theemakers, houd hiermee op! Een vriend die met oprechte interesse een vraag stelt en daarna luistert en doorvraagt totdat ik ben uitgepraat: er is niets mooiers dan dat. Maar jij bént mijn vriend niet, theefabrikant. Je merknaam en de theesoort noemen, dat is genoeg. Laat mij weer gedachteloos een pot thee zetten asjeblieft. Wijsheden verkondigen en de vragen des levens beantwoorden doe ik graag op het moment dat het míj uitkomt!

 

 

 

6 reacties op “theezakjeswijsheden

    1. Inderdaad Klary, onlangs heb ik ontdekt dat de fairtrade-thee van Hoogvliets huismerk slechts de merknaam en de soortnaam op het theelabel vermeldt. Heerlijk rustgevend. Eigenlijk zelfs Perfekt (de naam van het Hoogvliet-huismerk)!

  1. Helemaal mee eens. En daarom zet ik thee van losse blaadjes. Tailors of Harrogates Yorkshire Tea is mijn favoriet. Uit een blik zonder wijsheden erop geschreven. Alleen tekst als: “lets have a proper brew” en “leaf tea” 250gr. Met een mooi plaatje van een Yorkshire landschap. Dat is alles wat we horen te weten over wat er in de bus zit. Ik word happinez als ik theeblaadjes zie zwemmen in de pot, frank en vrij en niet gevangen in een zakje. En van thee die naar thee smaakt en niet naar zuurtjes of mango of bosbessen. Of groene thee, witte thee, zwarte thee, thee met witte puntjes, VERWEN!!!! thee, celestial thee, kruiden en infusions thee of wat er ook maar uit die pyramideachtige zakjes komt voor aftreksel.
    Mijn humeur zakt langzaam en de kleur van mijn hoofd stijgt. Hier wordt ik nou hartstikke gallisch van!! Thee maak je van gedroogde blaadjes van een theestruik en de kleur van thee is bruin!! Zo mijn ergernis is er ook weer uit
    Het enige voordeel van een theezakje is dat wanneer je je thee in de tuin drinkt, je het zakje d.m.v. het touwtje met een sierlijke boog de tuin in kunt slingeren. Dat hebben ooit een een seizoen gedaan en hadden toen een conifeer die er uitzag als een versierde kerstboom.
    Dus Olga, vanaf nu échte thee, losse thee gaan drinken.

    1. Dat klinkt goed Rien! Ik zet ook wel eens thee met een thee-ei. Favoriet op dit moment is de Moeder Gods-thee die ik laatst kocht bij de Mariatentoontstelling van het Catharijneconvent. Ik hecht echter veel waarde aan een pot zwarte thee in de ochtend. Gewoon Engelse melange. Misschien kan ik eens kijken of die ook los te koop is, dan is het theezakjeswijshedenprobleem definitief opgelost! Dank!

  2. Gelukkig drink ik niet zulke thee, terwijl ik echt theeleut ben. Ik ontvang een allergische jeuk aanval als ik de teksten voorbij zie komen.. Een soort ongewilde horoscoop.. agressie is voelbaar.
    Wel heel leuk beschreven!
    Die goddelijke thee in een ei is wel een idee. Ook zo losse thee en van de Engelse Melange krijg je aanslag op je tanden, zei mijn mondhygiëniste ooit.
    Verse Munt thee.. uit eigen kweek is ook een aanrader, ook wel Takkenthee genoemd 😉

    1. Haha, zeg dat Marjanne, agressie is voelbaar! Muntthee, da’s ook nog een idee. Zodra het balkonweer wordt, zet ik een muntplantje buiten onder handbereik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *