New York met minimale ‘stickershock’

Beeld van Olga in rode bloemenjurk en groen vest met de rivier de Hudson en hoge wolkenkrabbers op de achtergrond, met een oranje/grijze lucht.

‘Als jullie klaar zijn met de middelbare school, gaan wij met z’n drieën naar New York’, beloofde ik mijn kinderen jaren terug. Hun diploma haalden ze allebei. Maar die reis, daar kwam één en ander tussen. Zoals een relatiebreuk en een verhuizing. Het werd fietsen naar Amsterdam in plaats van vliegen naar New York. Ook leuk – maar NYC spreekt toch net wat meer tot de verbeelding.

Inmiddels zijn de kinderen twee diploma’s verder en heeft hun moeder haar zaakjes weer op orde. En dus boekte ik eindelijk onze langverwachte reis. De dag voor Koningsdag stapten we in het vliegtuig. In deze blog vertel ik je hoe ik me voorbereidde op onze stedentrip en geef ik je budgettips voor je verblijf. Want ook al wil je niet krenterig zijn tijdens je vakantie, in New York vliegt het geld wel erg snel uit je knip. Jarenlang was het zelfs de allerduurste stad ter wereld (bekijk hier de meest recente top tien van duurste steden wereldwijd). Ook de bewoners zelf hebben regelmatig last van sticker shock: ontzetting en ongeloof bij het zien van een prijskaartje.

Dit moet je weten voordat je vertrekt

(Met dank aan mijn nicht Ilse, die de VS als haar broekzak kent. Zij gaf me eindeloos veel tips over reis en verblijf!)

  • Je hebt een ESTA nodig voor de VS: een reistoestemming. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Zonder ESTA kom je Amerika, en dus ook NYC, niet in. Je betaalt (in 2024) $21 voor dit document. Hier vraag je je ESTA aan
  • Een AirBnB is vaak de meest voordelige optie voor een stedentrip. Maar in NYC zijn de regels voor AirBnB veranderd sinds september 2023: een verhuurder mag alleen nog ruimtes verhuren in een appartement waar hij zelf woont. Dat heeft te maken met de woningnood in de stad. Hier lees je er meer over Wil je dus privacy met je partner of je gezin, dan zit er niets anders op dan een hotel of appartement te huren. De voordeligste adresjes kosten je rond de $100 per persoon per nacht.
  • Vliegen naar New York is het goedkoopst als je kiest voor een reis met tussenlanding. Wij reisden met Aer Lingus, met een tussenstop in Dublin. Vliegen via Ierland heeft nog een ander voordeel. Want als je naar de VS reist, moet je eerst langs de Amerikaanse immigratiedienst. Dit kost veel tijd. Reis je via Ierland, dan heb je deze controle al op Dublin Airport. Tijdens de ‘pre-clearance’ krijg je vragen over het doel van je verblijf, hoe lang je blijft, waar je logeert en met wie je reist, wat voor werk je doet enzovoort. Ben je hier doorheen, dan kun je na je landing in de VS meteen door naar de afhaalband voor je koffer.
  • Niet noodzakelijk, wel fijn: ik las in de weken voor de reis het boek De gedroomde stad van RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan. Een aanrader als je meer wilt weten over het dagelijks leven in NYC. Aanstekelijk vertelt Mouthaan over de extreem dure en kleine woningen, werk en relaties, de geheimzinnige stoomwolken uit de roosters op straat, uit eten gaan, enzovoort. Lees op Bazarow een recensie over De gedroomde stad

Mijn toptips voor New York (en de meeste zijn GRATIS)

Natuurlijk wil je het Vrijheidsbeeld zien, het Empire State Building, Times Square en de Brooklyn Bridge. Maar er is nog zoveel meer. En vaak kost het helemaal niets.

Allereerst de parken in de stad en langs de waterkant

  • In Meatpacking District vind je het futuristische Little Island langs de Hudson en een klein stukje verderop het High Line Park. Dit park is aangelegd op een oude spoorlijn op 9 meter boven straatniveau. Tussen de rails zijn planten en bloemperken aangelegd. Tijdens je wandeling zie je veel kunstwerken en heb je een paar fraaie uitzichtspunten. In de wijk vind je trouwens ook verschillende winkels met tweedehands kleding. Buffalo Exchange vond ik een waar paradijs!
  • Bryant Park is een prachtig aangelegd groen park waar van alles te doen is. Je vindt er boekenkasten met ruilboeken, je krijgt er gratis dans- of breiles, er is muziek. Ook kun je er zitten op terrasstoelen en -tafels zonder dat je een drankje hoeft te bestellen.
  • Central Park, een uitgestrekt park met meren, wandel- en fietspaden, beeldende kunst, een monument voor John Lennon (en de beroemde Strawberry Fields) en speeltuinen. Tip: huur een fiets om het park te ontdekken, het is heel groot!

Wandelen door de wijken

Er is zoveel te zien op straat. Gratis en voor niks. Financial District en Battery Park met torenhoge wolkenkrabbers waardoor je continu in de schaduw loopt – en dan ineens de Trinity Church ertussen, met een rustieke begraafplaats ernaast. Ground Zero met twee fonteinen op de plek waar ooit de Twin Towers stonden. In de rand van dit monument staan de namen gegraveerd van de ruim 2700 slachtoffers die vielen op die elfde september. Aan de overkant van het monument vind je het Oculus, een gigantische constructie van staal en glas dat dienst doet als stationsgebouw en winkelcentrum. En daar tegenover staat het nieuwe One World Trade Center. De iconische Brooklyn Bridge leidt naar het lommerrijke Brooklyn, vol statige panden en een schitterend park langs de Hudson (met overal picknicktafels en barbecueroosters die je gratis kunt gebruiken). China Town met fleurige lampionnen, heerlijke etensgeuren, marktkraampjes op straat en de Mahayannatempel met een enorm gouden boeddhabeeld. De eetstalletjes op staat met hotdogs, kebab en zoetigheid. De stoomwolken die uit roosters in het wegdek komen (vooral ’s avonds feeëriek verlicht, een van de kenmerkende beelden op foto’s van New York. De stad heeft namelijk een ondergronds buizenstelsel waar stoom doorheen wordt geperst. Veel woningen gebruiken deze stoom voor hun verwarming en heet water. Regelmatig komt er een breukje in zo’n buis waar stoom uit ontsnapt. Die rookpluimen zie je dan in het straatbeeld). Muurschilderingen. Beeldende kunst. Muzikanten. De felle neonverlichting en drukke mensenmassa’s op Times Square. De boekhandel McNally Jackson met tafels vol romans, een wand met ‘subway-reads’, poëzie, boeken over New York en een geweldige schrijfhoek met heerlijke opschrijfboekjes en honderden verschillende pennen met gulle probeervellen ernaast. 

Het vervoer in New York

Qua vervoer is de Subway de beste optie, hoewel wij ook heel veel gelopen hebben. Maar wij hadden dan ook een appartement in Financial District, vlakbij Ground Zero, Battery Park en de Brooklyn Bridge.

  • De metro is heel voordelig: voor $33 koop je een pas waarmee je de hele week reist, hoe vaak je ook in en uit de metro stapt. Ik heb gruwelverhalen gehoord over de NY-metro: mensen die er met messen zijn bedreigd, ratten die over de perrons rennend zo een metrowagon inschieten. Natuurlijk moet je altijd goed op je spullen passen als je het openbaar vervoer gebruikt in een grote stad, maar ik heb me geen seconde onveilig gevoeld in de subway. En het gebruik is heel simpel. Lees meer over het gebruik van de metro in New York
  • De gratis ferry naar Staten Island vaart langs het Statue of Liberty. Je kunt ervoor kiezen om het Vrijheidsbeeld te bezoeken, maar dat kost tientallen dollars per persoon en je moet maanden van tevoren reserveren. Met de veerpont, die elk halfuur vaart, kom je er gewoon langs. Wij ontdekten bij aankomst op Staten Island trouwens een winkelcentrum, Empire Outlet, waar we aardig wat koopjes hebben gescoord (waaronder een fantastische bruine leren jas voor slechts $40).

En als je dan toch geld uitgeeft …

Ga dan naar het MoMa, het museum voor moderne kunst met als extraatje een kleurrijke beeldentuin. Je vindt er bekende werken als het tomatensoepblik-schilderij van Andy Warhol en de sterrenhemel van Van Gogh. Maar ook veel onbekend mooi werk. In de museumwinkel vergaap je je aan de designtassen, vazen en fruitschalen (ik beperkte me tot de aanschaf van een koelkastmagneet). Of kies voor Guggenheim, dat ook de moeite waard is om alleen van buiten te bekijken als je geen kaartje kon bemachtigen. Het 9/11 Memorial Center is zeer indrukwekkend. Het museum is ingericht op de fundering van de twee torens. Je ziet ook de ‘survivor’s stairs’ en wanden met portretfoto’s van de slachtoffers.

Of bezoek een van de vele uitzichtspunten: bijvoorbeeld het Empire State Building, Edge Observation Deck, de SUMMIT One Vanderbilt Experience. En natuurlijk zijn er allerlei georganiseerde cruises, rondleidingen en bustours. Hebben wij allemaal niet gedaan, want met een New York-boekje (geleend uit de bieb) en internet hadden wij onze eigen gratis gids.

Eten en drinken

De horeca is tergend duur, maar je moet toch eten. Wil je naar een goed restaurant, dan betaal je echt heel veel geld. Sowieso is een wijntje of biertje, waar dan ook, minimaal $15 per glas. Laat staan bij een rooftopbar, dan betaal je zo $50 voor één cocktail. Gelukkig zijn er in New York veel tentjes waar je redelijk gezonde maaltijden kunt afhalen of ter plekke kunt eten. Je merkt echt dat er een gezondheidshype heerst. Ik zet een paar eethuisjes op een rij waar wij met z’n drieën steeds voor rond de 50-60 dollar aten (drank niet meegerekend):

  • Honeybrains (salades en rijst met groente)
  • Dill & Parsley (bowls, wraps)
  • Hummus Place (Libanees, vegetarisch/veganistisch)
  • Ani Ramen House (soep met noedels)
  • Chipotle (salades, bowls, burrito’s)

Omdat wij een appartement met een keuken hadden, konden we in elk geval thuis ontbijten. De eerste keer in de supermarkt, om de hoek van ons appartement, hadden we absoluut last van stickershock. Licht beschaamd denk ik terug aan de blik van de winkelmedewerker bij het afrekenen: minutenlang hadden we op verontwaardigde en vrij luide toon de prijzen van diverse producten door de winkel geschetterd. Al snel kregen we de tip om een Target op te zoeken. Als je deze budgetsupermarkt (en -warenhuis) eenmaal kent, zie je in de straten van New York overal mensen met rood-witte Targettassen lopen.

Eerste keer

Wat een geweldige stad is New York. De mix van moderne en klassieke gebouwen, de wolkenkrabbers, het brede water van de rivier en het groen in de parken. De uitzichten. De kunst en cultuur. De humor. De sfeer. De diversiteit aan religies. De weidsheid en ruimte om je heen (er zijn veel mensen, maar de straten zijn breed, de pleinen en parken zijn groot, alles is ruim opgezet).

Als ik mensen in de maanden voor vertrek vertelde dat ik naar New York ging, vroegen ze opvallend vaak: ‘Is het je eerste keer?’ Steeds dacht ik dan: de eerste én de laatste keer. Want ik vlieg het liefst nog zo min mogelijk. Maar New York is, net als Parijs of Berlijn, een stad waar je naar terug wilt. Volgende keer dan maar met de boot …? Hier in huis ligt het Staatslot al klaar!

Collage van foto's uit New York: een hoge wolkenkrabber, het witte gebouw van het Oculus, gekleurde beelden in het MoMa-museum, een muurschildering, stoomwolken op straat, de stalen kabels en de poort van de Brooklyn Bridge, Chinese letters aan een gevel in China Town, een flatgebouw met ijzeren brandtrappen aan de buitenkant en tot slot Little Island, witte eilandjes met bomen erop in het water van de rivier de Hudson.

4 reacties op “New York met minimale ‘stickershock’

  1. Dag Olga, wat heerlijk om je kleurrijk verslag van jullie reis naar New York
    te lezen. Een goed besteedde week, lijkt me. En onvergetelijk voor de kinderen.
    New York is een wereld meer dan Amerika.

  2. Dag Olga, wat leuk dat je uiteindelijk dan toch gegaan bent met je kinderen. Erg leuk te lezen en handige tips (staat ook op mijn lijstje maar ik weet niet of het er ooit van komt) dank voor het mogen meereizen.

    1. Leuk om van je te horen Franske! Ja, ik ben er blij mee dat het gelukt is na al die jaren. Lang voor gespaard.Wie weet ga je ook eens, dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *