ouderavond

Het is weer tijd voor de ouderavond. In mijn eentje fiets ik naar dochters school. Exgenoot kan niet mee. Hij doet zijn best om spijt te veinzen tijdens zijn telefonische afmelding, maar zijn stem klinkt toch vooral opgelucht. Licht triomfantelijk zelfs. En geef hem eens ongelijk. De informatieavond aan het begin van het schooljaar is een bezoeking. Ieder jaar weer.

Het ritueel op zo’n avond is altijd hetzelfde. Bij het betreden der school schenk ik mezelf een wegwerpbeker kookkoffie in en spoed me naar het aangegeven lokaal. Daar schud ik de mentor de hand en neem, nipt op tijd, plaats op de achterste rij (een goede gewoonte uit mijn eigen middelbare schooltijd). Een enkele te laat komende ouder ziet zich genoodzaakt een stoel uit een ander lokaal te halen omdat de ruimte uitpuilt van de goedwillende, betrokken vaders en moeders (meestal per kind het compléte ouderpaar). Dan steekt de mentor van wal. Hij stelt zich voor, deelt boekjes met het jaarprogramma uit en vult de rest van de avond met het bespreken van genoemd document. Bladzij na bladzij. Alsof we zelf niet kunnen lezen. Alsof we zelf niet zien wat de afkortingen OLA of STUVO betekenen. De mentor doet zijn best zijn praatje met snaakse grappen te verlevendigen (‘Direct na de herfstvakantie is de eerste PTA-week. Zit uw kind in de vakantie dus te luieren, dan is er iets niet in de haak.’).

Sommige ouders trekken wit weg bij het aanhoren van het jaarprogram. ‘Heeft u tips & tricks om ons kind voor te bereiden op de PTA-week?’, klinkt het mat vanaf de voorste rij. Ferm verwijst de mentor ons naar het externe huiswerkinstituut. Met daarbij als troost: ‘Heeft uw kind aan het eind van het jaar niet genoeg punten, dan kan het altijd nog naar de HAVO.’ Een siddering trekt door het broeierige klaslokaal.

Onvermijdelijk zijn de verhalen over individuele leerlingen: ‘Sophie vindt het zó zwaar; ze zit elke nacht tot twee uur aan haar huiswerk. Ik heb mijn baan opgezegd; mijn man blijft wakker om haar optimale ondersteuning te bieden. Heeft u advies?’ Gelukkig is de mentor zo verstandig deze moeilijke gevallen af te kappen, want inmiddels zit zelfs de braafste vader over zijn smartphone gebogen om te kijken of hij wellicht een sms’je heeft (ik geef het ruiterlijk toe, mijn appconversaties liepen gedurende de ouderavond gewoon door).

Ik adviseer de school om het volgend jaar heel anders aan te pakken. Laat ze toch een informatieboekjesborrel organiseren. Ouders kunnen elkaar dan met een glas en een bitterbal in de hand nuttige tips geven over de aanpak van hun procrastinerende puber. Eventueel kunnen ze zich tijdens de borrel met prangende vragen tot de mentor wenden. Of desnoods flirten ze wat met die leuke vader of moeder die ze tijdens het standaard ouderavondconcept alleen maar zwijgend in dat ongemakkelijke schoolbankje zouden hebben zien zitten. Als ík de rector was, zou ik het wel weten.

7 reacties op “ouderavond

  1. Haha. wat een leuke blog en wat een geweldig idee! Een drankje is al genoeg.

    Ik weet nog van die gang(en) en altijd haast en meestal alleen (in het bezit van echtgenoot) richting die scholen. Mijn kids nu 28 en 26jr. zegt het helemaal niks meer dat ik daar altijd bij was. Het interesseerde hen helemaal niks, het heeft ook niks toegevoegd, want ze zochten het toch wel selluff uit ;-).
    Er was nog geen google of een volg je kind punten systeem, dus dacht ik het daar te halen. Eigenlijk deed ik het meer om aan mijn kids te laten zien dat ik een betrokken ouder was. Dat is het. Laten zien dat je je wilt inzetten voor je kind. Gelukkig geen blikken op het schoolplein, maar wel opmerkingen bij de rapport besprekingen. Een dikke foei als je er niet bij was.

    Nou ja, je hebt een luikje opgezet bij me.. pfft. jouw voorstel beveel ik van harte aan. Proost.

    1. Precies, dat is ook de enige reden dat ik ga: mijn betrokkenheid tonen. En natuurlijk wil ik ook wel even zien wie de mentor is en hoe het schoolgebouw aanvoelt waar mijn kind zich dagelijks bevindt. Het is eigenlijk best te doen hoor, zo’n ouderavond ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.