elke dag een vraag

‘Wat is jouw levensles?’ ‘Wie mis je?’ ‘Wat zou je nooit doen?’ Pittige vraagstukken vlak voor het slapen gaan. Toch beantwoord ik de vraag van de dag élke avond. Zelfs als ik om 01.30 uur thuiskom. Het is een ritueel dat ik ruim een half jaar geleden begon, toen de Sint me Elke dag een vraag – een dagboek voor 5 jaar cadeau deed. Elke dag een vraag is de Nederlandse variant van de Britse klassieker Question & Answer a day. Vijf jaar lang beantwoord je op dezelfde dag dezelfde vraag. Zo krijg je een persoonlijk verslag van een deel van je leven.

Ik schrijf al jaren dagboeken, maar dat doe ik onregelmatig. Soms schrijf ik op één dag pagina’s vol, soms schrijf ik wekenlang niet. Het voordeel van Elke dag een vraag is, dat je discipline krijgt in het dagboekschrijven. Je hebt maar zes regeltjes voor je antwoord, dus dat houdt je scherp. En de afwisseling van de vragen maakt dat je er plezier in houdt om het dagboek in te vullen.

elk dag een vraag (2)Veel vragen zijn echt de moeite waard. Van die vragen die je altijd paraat zou willen hebben tijdens een gesprek met vrienden. Of juist met een volslagen onbekende. Wat dacht je van ‘Dingen goed doen of de goede dingen doen?’ Nog los van de onderliggende vraag ‘Wat ís goed eigenlijk?’ is het een vraag waar je wel even op moet kauwen. Dat geldt eveneens voor ‘Wat is jouw visie op het leven?’, ‘Wat weet niemand over jou?’ en ‘Wat doe jij anders dan de meeste mensen?’ Leuk zijn de vragen over de dag die achter je ligt, zoals: ‘Hoe lang heb je vandaag pauze genomen?’, ‘ Wat deed je voordat je dit boek pakte?’ en ‘Wat ga je morgen doen?’

Onzinnige vragen staan er ook in. ‘Falen of nooit proberen?’ vind ik er zo één.  Voor mij is ‘falen’ niet bepaald tegengesteld aan ‘nooit proberen’, dus wat moet je met zo’n vraag? Maar dat maakt het ook weer een uitdaging om ‘m te beantwoorden. Juist die mix van alledaagse en diepzinnige vragen maakt dit boek tot een bijzonder egodocument. Nu al.

2 reacties op “elke dag een vraag

  1. Leuk boek. Het deed mij meteen denken aan mijn avondritueel. Op de knietjes en ‘ ik ga slapen, ik ben moe…’ bidden. Of ook het tweede couplet aan bod kwam weet ik eigenlijk niet meer. ‘Het boze dat ik heb gedaan …..’Dat zou trouwens wel een goedevraag van de dag kunnen zijn. Waarin heb ik vandaag misgekleund.

  2. Wat een leuk boek en inderdaad bijzonder lijkt me om na 5 jaar je antwoorden nog eens te lezen. Veel plezier met het beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *