een knusse kerst

‘Merry Fucking Christmas. From me to your fucking perfect family.’ Dat staat op één van de kerstkaarten van de Britse (what’s in a name) Bridget, een single vrouw die al jaren hilarische kerstkaarten maakt. Het zijn ansichten die de draak steken met de zoetsappige portretten van blije gezinnetjes, liefst in een besneeuwd landschap, uiteraard mét olijk scheefstaande kerstmuts op het hoofd.  Met treffende tafereeltjes geeft Bridget weer hoe het voelt als je níet als vanzelfsprekend deel uitmaakt van een stel of een gezin tijdens de feestdagen. Want juist tijdens dat soort dagen ligt de nadruk enorm op het samenzijn.

foto: Imgur/Willymac

We zien het voortdurend in de winkels, de tv-reclames en in de folders terug: Kerst is knus. Mijn ervaring is echter vooral: Kerst is gedoe. En echt niet alleen omdat ik geen man naast me aan de gourmettafel heb zitten. Ook tijdens de twaalf jaar dat ik stiefmoeder was in een samengesteld gezin was het elk jaar weer een pittige uitdaging. Je wilt voldoen aan verwachtingen, je balanceert tussen verschillende belangen, je veinst harmonie en gezelligheid terwijl je diep in je hart denkt ‘zat ik maar lekker in mijn spijkerbroek met een zak chips op de bank’.

Van vrienden hoor ik de laatste dagen klaaglitanieën aan over ingewikkelde familietoestanden. Ik hoor ‘Pfff, wat zie ik op tegen de feestdagen’ of ‘Ik boycot het kerstfeest’. Zover wil ik niet gaan. Begrijp me goed: ik houd van gezelligheid en van samenzijn. Ik vind de nachtmis prachtig en ja, er staat hier elk jaar een vers geurende kerstboom in huis. Ik ben dol op lekker eten en mooie kleren. Maar het verplichte geluk dat aan feesten als Kerst schijnt te kleven, daar heb ik niets mee. Wat is het een zegen dat ik dit jaar geen verplichtingen heb. Ik kies zelf de mensen uit met wie ik de 25e en 26e december doorbreng. Geen voetangels en klemmen. Geen gestress met roosters en agenda’s. Merry f*cking X-mas! Eh, ik bedoel … zalig kerstfeest – misschien wel heerlijk helemaal alleen!

4 reacties op “een knusse kerst

  1. Ik heb het hele gedoe rond kerst nooit zo begrepen en van opgeprikt bij elkaar zitten is het bij zowel mijn eigen als de schoonfamilie nog nooit gezellig geworden (en ik moet altijd rijden… dus geen wijn… hrmpf). Oplossing: mijn man en ik zijn de afgelopen paar jaar op vakantie gegaan tijdens kerst, geen gedoe, boekje lezen, wat lekker knagen, wijntje erbij…. ho ho ho!

  2. In 1975 schreef Harriet Freezer een boekje in de Rainbowreeks “wat doen we met moeder met de kerstdagen?” Dit boekje heeft jammer genoeg de verhuizingen niet overleefd. De verhalen over deze vraag zitten nog steeds in mijn hoofd, haha
    Doen waar je zin in hebt, wat bij jou past. (emancipatie tijdperk)

    Skip de libelle’s en margriets en de glossy’s en zet de tv uit. Mooie boeken nog ongelezen, roepen om juist te worden gelezen jouw knusse kerstdagen. Een lekker, lang, vrij weekend met een mooie kerstboom in de hoek wens ik je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *